IRIS Connect helpt bij de professionalisering van het onderwijs - Better Minds at School

Professionalisering staat bij de meeste scholen hoog in het vaandel. Door continu te blijven ontwikkelen als leerkracht wordt de kwaliteit van lesgeven immers verhoogd. Dankzij de tools van IRIS Connect kunnen wij zorgen voor deze continue professionele ontwikkeling. Want wij geloven vanuit Better Minds at School heel erg in levenslang leren!

Wat houdt dit juist in?
Door middel van reflectie en effectieve feedback op de eigen lespraktijk door videomateriaal wordt de vakbekwaamheid van leerkrachten continu ontwikkeld. Het reflecteren gebeurt in een veilige omgeving, waarbij de leerkracht altijd eigenaar is van het eigen materiaal. Hierdoor kan de leerkracht allereerst zelfreflectie toepassen, om het (indien gewenst) vervolgens te delen met een collega, coach of begeleider. Want iedere les is een kans om er zelf van te leren!

Reflectie

Er is niets krachtiger dan jezelf op bewegende beelden terugzien. “Hoe reageer ik op de klas? Hoe reageren zij op mij? Hoe sta ik er bij? Wat voor een type vragen stel ik? Komt iedereen aan bod?” Het klinkt allemaal erg logisch, maar is dat wel zo? Door te reflecteren op de eigen lespraktijk ontdekken we dingen over onszelf die anders nooit waren gesignaleerd.

Het voordeel van IRIS Connect? Veiligheid en eigenaarschap. Alle beelden blijven altijd van de leerkracht, tot deze zelf bepaalt om (een gedeelte) te delen. Niet tevreden over deze ene les? Delete, morgen is er weer een dag!

Feedback

Het geven van effectieve feedback is niet vanzelfsprekend. Wat goed bedoeld is, kan voor de ontvanger verkeerd overkomen. IRIS Connect helpt hierbij. Door middel van jarenlang academisch onderzoek en gebruikservaringen zijn er tools ontwikkeld die leerkrachten helpen bij het ontvangen én geven van feedback.

“Door de video’s met elkaar te delen vergroten de leerkrachten het leereffect. Ze ontwikkelen zichzelf niet alleen maar door de feedback die ze krijgen, maar ook door collega’s aan het werk te zien en daar effectieve methodes van op te pikken en toe te passen in hun eigen werk.” – Hetty Groote Schaarsberg, St. Antoniusschool.

Samenwerking

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat peer-reviewing de meest effectieve manier van feedback is. Door collegiale consultatie kunnen tips, tricks en feedback eenvoudig worden uitgewisseld. Hierdoor ontstaat niet alleen synergie binnen een team van leerkrachten, maar wordt iedereen gestimuleerd om te blijven ontwikkelen.

“Wij wilden als collega’s al een tijd van elkaar leren, collegiale-consultatie. Het succes ontstaat door collega’s die enthousiast zijn. Zij vertellen over wat zij bij zichzelf hebben gezien en tonen in een teamoverleg hun aanpak.” – Lotte Huisman, De Deventer Leerschool.

Observatie

Dit kan gefaciliteerd worden door een collega, coach of begeleider achterin de klas mee te laten kijken in de les, maar is dat wel eerlijk? Hierdoor wordt een situatie gecreerd die niet natuurlijk is, waardoor de klas én de docent zich anders zullen gedragen.

IRIS Connect voorkomt deze oneerlijke situatie waardoor er een gedegen observatie kan plaatsvinden. Het grote voordeel is dat de opname en de observatie kan plaatsvinden wanneer het uitkomt.

Contact

Vragen over IRIS Connect? Contacteer Steve Daponte, onze expert in IRIS Connect.

[email protected]